• mabe680

Januari, tvål och mazerat

Den här månaden har gått snabbt! Första tvålkursen genomförd och det blev väldigt vackra tvålar både färg-, doft- och utseendemässigt.

Soligt gul med härlig doft! Nu är det inte riktigt 40 dagar kvar innan det är dags att använda dem också. De borde vara väldigt krämiga och återfettande.

Vill du också lära dig att tillverka egen tvål? Kolla in alla datum jag har lagt upp för kurser och maila vilket datum som passar dig.

Från nästa månad, februari tänkte jag börja skriva om örter/kryddor och vad de kan vara lämpliga till att använda till. Inte till matlagning utan för en förkylning osv.

Mazerat eller baserat, det skrivs lite olika. Ibland vill man använda egenskaperna hos en växt men den oljan kanske inte finns att köpa eller så kanske du har en massa av den växten och vill använda den. Välj växten som du vill använda, vi säger exempelvis ringblomma som jag använder mycket. Plocka bort alla kronbladen från växten och se till att alla är i bra skicka. Ta bort de dåliga eller angripna, det påverkar resultatet av din maserat och i värsta fall bildas det mögel. Fyll en burk som är rengjord och desinfecerad, som har lock, till 3/4 med växtdelarna, i det här fallet kronbladen, fyll på med en olja- jag brukar använda olivolja. Skruva på locket. Enkelt eller hur! Nu ska du bara skaka burken 2 ggr/ dag i ca 2 veckor, sen kan du sila av växterna och använda oljan. Tadaa! Du har gjort en ringblomsmaserat!

Viktigt är att inga växtdelar är ovanför oljan, det möglar då!

Lycka till och har du frågor är du välkommen att ställa dem!


2 visningar